Een nieuw logo ontwerpen; hoe pakt u dat aan?

 

U wilt een nieuw logo ontwerpen, maar wilt daarvoor een specialist inschakelen. Hoe weet u nu of het resultaat goed is? Gaat u uit van uw buikgevoel of pakt u dat anders aan?

 

Nieuw logo maken: bezint eer ge begint

Als u een nieuw product of nieuwe dienst introduceert, dan heeft u daar een logo voor nodig. Als u een bestaand (bedrijfs)-logo wilt vervangen, bezint dan eer ge begint. Denk aan de volgende nadelen:

• Klanten zijn gewend aan uw logo. Ze herkennen uw brief, e-mail, factuur, e.d. meteen. Een nieuw logo moet u eerst weer bekend maken.

• Een nieuw logo doet ook al snel een nieuwe aanpak vermoeden. Is dat ook zo?

• Een nieuw logo moet u doorvoeren in uw hele huisstijl. Dus ook op uw drukwerk (briefpapier, visitekaartjes, enz.), op uw website en sociale media en misschien ook wel op bedrijfspand (lichtbakken e.d.) en bedrijfsauto(‘s). Dat kost niet alleen veel geld, maar ook de nodige tijd.

 

Vindt u dat uw logo “verouderd” is, overweeg dan om het te restylen. Dezelfde principes, maar dan wat moderner. Een goede ontwerper moet dat kunnen. Ook als hij het liefste iets helemaal nieuws zou willen maken.

 

Waar moet uw logo aan voldoen?

Goed te begrijpen. Een eenvoudig logo, met niet teveel toeters en bellen, is vaak het beste te begrijpen, te onthouden en te herkennen. Zorg voor niet teveel poespas. Hoe eenvoudiger, hoe makkelijker te begrijpen.

 

Van alle tijden. Of uw logo over 10 jaar ook nog bij de tijd is, is lastig in te schatten. Gelukkig kunt u na 10 jaar uw logo wel aan de nieuwe tijd (laten) aanpassen. Net zoals Coca Cola dat doet.

 

Veelzijdigheid. Een logo wordt tegenwoordig vooral ook online gebruikt. Is uw nieuwe logo offline (drukwerk, e.d.) én online geschikt (website, sociale media, e.d.). Is het ook in zwartwit te gebruiken en op een grote afstand nog te lezen en te herkennen?

Past het bij u? Een logo moet qua uitstraling passen bij u, uw bedrijf, uw markt en uw doelgroep. Daarom is het van groot belang uw ontwerper zo goed als mogelijk te briefen.

 

Logo ontwerpen: woordmerk en/of beeldmerk?

U kunt kiezen voor een woordmerk zoals Coca Cola of een beeldmerk zoals het logo (de Swoosh) van Nike. Een beeldmerk moet u echter heel goed onder de aandacht brengen bij uw doelgroep. Ze kennen het tenslotte nog niet en ze kunnen ook niet onmiddellijk zien van wie het afkomt. Nike heeft daar ietsje meer budget voor dan de gemiddelde ondernemer…

 

Uiteraard is een combinatie van woord en beeld ook mogelijk. De klant hoeft er niet over na te denken. Hij ziet dat dit het logo van Administratiekantoor A3 is en na een tijdje herkent hij het ook meteen.

 

Naar de ontwerper

U belt of mailt een ontwerper of een reclamebureau. Als het goed is stelt deze u alle vragen die hij nodig heeft om een goed logo te maken. Maar het kan zeker geen kwaad uzelf goed voor te bereiden. Gebruik daarvoor onze checklist. U vergeet dan niets en checkt meteen of de ontwerper ook echt geïnteresseerd is in u en uw onderneming.

 

 

Spreek dit ook heel goed af

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het logo wordt niet uw eigendom op het moment dat u de rekening van de ontwerper betaald. Helaas zit het zo niet. U krijgt namelijk met het auteursrecht te maken. De wet zegt dat het auteursrecht het exclusieve recht is van de maker van, in dit geval, het logo om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen. Dus eigenlijk mag alleen de maker zijn werk mag publiceren en reproduceren. Anderen moeten toestemming aan de maker vragen als ze zijn werk willen gebruiken.

 

Nu is het wel logisch dat u een ontwerper een logo vraagt zodat u het ook kunt gebruiken… Spreek echter goed af wie de eigenaar van het logo wordt en wat u er volgens de voorwaarden van de ontwerper er wel en niet mee mag (gebruiken voor offline en online publicatie, aanpassen, wijzigen, enz.). Eventueel legt u contractueel vast dat de ontwerper het auteursrecht aan u overdraagt.

 

Wat krijgt u geleverd voor uw geld?

 

Een goede ontwerper levert u een mapje met allerlei bestanden. Denk aan o.a.:

• Grote en kleine logo’s

• Logo’s om te gebruiken in drukwerk

• Logo’s om online te gebruiken

• Jpg-bestanden, png-bestanden (transparente achtergrond)

• Logo’s voor alle sociale media pagina’s en website

Ontwerpers werken vaak met programma’s als Adobe Indesign. Als u deze bestanden erbij krijgt, kunt u een en ander altijd nog aanpassingen maken.

 

Vraag ook naar een overzicht van de (belangrijkste) gebruikte kleuren en lettertypes:

• Drukkleuren PMS Coated en PMS Uncoated

• Beeldschermkleuren RGB en Hex

 

Met een goede briefing krijgt u van een ontwerper eerder een logo dat bij u past. Spreek goed af wie de eigenaar wordt en wat u met het logo mag. Vraag om alle relevante bestanden en afmetingen voor uw drukwerk, website en sociale mediapagina’s.