Eten en drinken onderweg; is het allemaal aftrekbaar?

 

Als ondernemer bent u vaak op pad. En vaak zult u wat moeten drinken en eten onderweg. Is dat dan aftrekbaar? Tenslotte moet u privé ook eten en drinken … Hoe zit dat? En met de btw?

 

Eten en drinken onderweg; is het allemaal aftrekbaar?

 

 

Eten en drinken: het zijn gemengde kosten

Kosten die u maakt om te eten en te drinken worden gemengde kosten genoemd. Gemengde kosten zijn kosten die zowel een zakelijk als een persoonlijk belang dienen. Vanwege dat gemengde karakter zijn de kosten beperkt aftrekbaar, daarover dadelijk meer.

 

Wat valt er allemaal onder de gemengde kosten?

Er valt meer onder gemengde kosten dan alleen eten en drinken:

 •  Voedsel (zakenlunches, diners, broodje dat u onderweg koopt, enz.). Tip. Ook de fooi is ten dele aftrekbaar. Vermeld die altijd op de bon.
 •  Drank (koffie, thee, melk en frisdrank).
 •  Genotmiddelen (rookwaren).
 •  Representatie (relatiegeschenken, recepties, feesten en vermaak).
 •  Congressen, seminars, studiereizen. Tip. Ook de reis- en verblijfskosten vallen hieronder.

 

Gemengde kosten: beperkt aftrekbaar

U kunt de kosten die aftrekbaar zijn op twee manieren berekenen.

 1. 80%. U kunt kiezen voor een belastingaftrek van 80%. Als u dus per jaar € 3.500 gemengde kosten heeft, dan mag u fiscaal € 2.800 in aftrek brengen op de winst.
 2.  € 4.500. U kunt er ook voor kiezen om € 4.500 niet af te trekken; u mag dan alle boven € 4.500 100% aftrekken van de winst. Dat wordt pas interessant als alle gemengde kosten samen meer dan € 16.981 per jaar bedragen.

2015 - 2016 - 2017. De beperkte aftrekbaarheid is voor belastingjaar 2017 verhoogt. De percentages bedragen:

 • 2015 - 73,5%
 • 2016 - 73,5%
 • 2017 - 80,0%

 

Zakelijkheid aantonen

U moet uiteraard het zakelijke karakter aannemelijk kunnen maken aan de Belastingdienst. Als men daar naar vraagt … Bewaar dus alle bonnen, facturen e.d. en leg eventueel goed vast met wie en met welk zakelijk doel u met iemand gegeten heeft. Schrijf achterop de bon/factuur met wie u gegeten heeft en wat de zakelijke verbinding met hen is. Dat moet dan uiteraard ook overeenkomen met uw agenda (die u ook bewaart).

 

En hoe zit het dan met de btw?

De btw-regels blijven iets lastigs. Dat geldt ook weer voor de gemengde kosten.

 

Als voorbelasting zijn niet aftrekbaar

 • De btw over eten en drinken dat u nuttigt in een horecagelegenheid.
 • De btw als een cateraar eten en drinken bij u op locatie verzorgd. Tip. Alleen bezorgen, telt niet als verzorgen.

 

Als voorbelasting zijn wel aftrekbaar

 • De btw over eten en drinken dat u niet ter plaatse nuttigt, maar bijvoorbeeld onderweg in de auto of op de zaak. Let op. Voor eten en drinken dat u met klanten en/of personeel nuttigt, geldt een maximum van € 227 excl. btw per persoon.
 • De btw over congressen, seminars en studiereizen (incl. reis- en verblijfskosten).
 • Voor representatie geldt ook een maximum van € 227 excl. btw per persoon. De btw voor grotere bedragen is alleen aftrekbaar als de ontvanger zelf de btw had kunnen aftrekken als hij het zelf gekocht had.

Tip. Als u de btw niet als voorbelasting in aftrek mag brengen, mag u deze wél als kosten in aftrek brengen op de winst.

 

Hoe verwerkt u dat allemaal in de boekhouding?

Als u zelf de boekhouding doet

Gemengde kosten boekt u gewoon als kosten. Kies grootboekrekeningnummers waarmee het makkelijk is om straks bij de belastingaangifte de totale kosten te bepalen. U geeft per post aan of u de btw in aftrek mag brengen of niet.

 

Als Administratiekantoor A3 de boekhouding doet

Als wij voor u de boekhouding verzorgen, dan zorgen wij voor alles. Dat geldt dan eventueel ook voor de aangifte inkomstenbelasting en voor de btw-aangiften.

 

Als u online boekhoudt

Werkt u als klant van Administratiekantoor A3 met A3 Online? Dan boekt u zelf alle bonnen in en geeft aan wat de btw-aftrek is. Bij de btw-aangiften en bij het opmaken van de jaarrekening checken wij of u alles goed geboekt heeft.

 

Eten en drinken worden gezien als gemengde kosten, waarvan u 80% (2016: 73,5%) in aftrek mag brengen op de winst. En dat geldt ook voor de fooi. De btw is niet aftrekbaar als u het eten en drinken in een horecagelegenheid nuttigt.

 

 

Eten en drinken onderweg; is het allemaal aftrekbaar?

Eten en drinken onderweg; is het allemaal aftrekbaar?

Eten en drinken onderweg; is het allemaal aftrekbaar?