Onderschat het belang van een sterk wachtwoord niet

 

Een sterk wachtwoord? Als ondernemer wilt u ondernemen. En u bent al zoveel tijd kwijt met uw administratie, met alle regels, enz. Moet u zich nu ook (opnieuw) druk maken over uw wachtwoorden? Als u die goed geregeld heeft niet, maar is dat wel zo? Hoe gaat u optimaal met uw wachtwoorden om?

Een sterk wachtwoord - onderschat het belang niet!

Er is zeer veel geld te verdienen met cybercrime. Criminelen ontfutselen u daarom maar al te graag uw wachtwoord(en). Dan zo met allerlei trucs en met gespecialiseerde software. Daarom is het zo belangrijk om goede wachtwoorden te kiezen én om daar goed mee om te gaan.

 

Wat is een sterk wachtwoord? Wat is een goed wachtwoord?

Een slecht wachtwoord. Slechte wachtwoorden zijn eenvoudig te kraken. Voorbeelden zijn opeenvolgende toetsen zoals “123456” en “qwerty”, namen van partners en kinderen, bestaande woorden en voor de hand liggende wachtwoorden zoals “Welkom01”. Uw wachtwoord(en) kunt u checken op de website van Digisafe.

 

Een goed wachtwoord. Sterke wachtwoorden zijn moeilijk te breken en bestaan uit een lange reeks van hoofd- en kleine letters, speciale tekens en cijfers.

 

Hoe gaat u ermee om?

Uiteraard geeft u niemand anders uw wachtwoord, dat kunt u zelf ook wel bedenken. Toch geven we u een lijstje met valkuilen.

• Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende toepassingen en diensten. Zeker als het bedrijfskritische toepassingen

     betreft of toepassingen waar de risico’s groot zijn.

• Laat wachtwoorden niet in e-mails staan. Soms wordt u gevraagd een wachtwoord te mailen. Bijvoorbeeld door een bureau dat uw

     website, uw sociale media of uw IT verzorgd. Als u dat al doet, bewaar dat e-mailbericht dan niet.

• Is een website gehackt? Wijzig uw wachtwoord dan.

• Sla uw wachtwoorden niet onbeveiligd op.

• En, ook een open deur, laat uw wachtwoorden niet op uw bureau of bij uw computer slingeren.

 

Hoe bedenkt u een sterk wachtwoord?

U kunt zelf een willekeurige, lange reeks van karakters bedenken, bijv. “@Iha10JgBCmg!” Op internet zijn echter ook zogenaamde wachtwoordgenerators te vinden. Die generen voor u een sterk wachtwoord. Kies dan wel een wachtwoordgenerator van een bekende partij, zoals van Norton.

 

Hoe onthoudt u die 10-tallen wachtwoorden?

U verzamelt in de loop van de tijd 10-tallen wachtwoorden en inlogcodes. Van belangrijke en minder belangrijke websites. Die kunt u nooit allemaal onthouden. Een zogenaamde wachtwoordenkluis biedt dan uitkomst.

 

Een wachtwoordenkluis. Een wachtwoordenkluis is een programma waar u al uw wachtwoorden inzet. U hoeft dan dus alleen het wachtwoord van dit programma te onthouden. Sommige kluizen slaan uw bestand met wachtwoorden in de cloud op, anderen doen dat op uw eigen pc, tablet of smartphone.

 

Welke wachtwoordenkluizen zijn er? Een aantal wachtwoordenkluizen hebben we voor u op een rijtje gezet:

Dashlane

     Dashlane is gratis op één apparaat toestel. Wilt u wachtwoorden via de cloud synchroniseren tussen meerdere apparaten, dan

     moet u de betaalde versie nemen ($ 39,99/jaar).

LastPass

    LastPass is een cloud-toepassing. Het is gratis voor meerdere computers, maar voor gebruik op smartphones en tablets is een

    Premium-account ($ 12/jaar) nodig. Men heeft ook zakelijke toepassingen voor meerdere werknemers/gebruikers.

KeePass

    Heeft u liever dat uw wachtwoorden niet in de cloud bewaard worden, probeer dan KeePass. Keepass is volledig gratis, maar u

    moet dus wel zelf zorgen voor de synchronisatie tussen uw computer(s), tablet(s) en smartphones. Als u dat wilt natuurlijk. Voor

    meer uitleg, zie https://www.youtube.com/watch?v=GACpBhIBdBU (Engelstalige demonstratie met uitleg).

1Password

    Deze wachtwoordkluis kost $ 35,88 per jaar en is zowel via online als offline te gebruiken. Er bestaat ook een versie voor

    meerdere gebruikers.

 

De consumentenbond testte maar liefs 16 wachtwoordmanagers, maar voor de testresultaten te kunnen inzien moet u wel lid zijn.

 

Een wachtwoord voor uw wachtwoordenkluis. Voor uw wachtwoordenkluis moet u uiteraard wel één wachtwoord onthouden. Handig is om een lange zin als geheugensteuntje te gebruiken. Bijvoorbeeld: “@Ik heb Al 10 jaar Geen belastingControle meer Gehad!”: @IhA10jGbCmG!

 

Een sterk wachtwoord bestaat uit een lange reeks van hoofd- en kleine letters, speciale tekens en cijfers. Uw wachtwoorden onthouden kan met een (eventueel gratis) wachtwoordenkluis.