SSL-certificaat wordt zeer belangrijk

 

Een tijd geleden heeft Google een belangrijke aankondiging gedaan. Een aankondiging waar u snel iets mee moet doen, als u het niet al gedaan heeft. Wat is er aan de hand en wat moet u doen? Waar moet een veilige website aan voldoen

 

Wat is er aan de hand?

Google Chrome. De aankondiging die Google heeft gedaan heeft betrekking op het weergeven van websites in Google Chrome. Chrome is de browser van Google en heeft een marktaandeel van meer dan 50%. Een belangrijke speler dus.

 

Veilige website. Gebruikers van Google Chrome krijgen een waarschuwing te zien als een website veilig is en niet veilig is. Een veilige website krijgt een groen hangslotje met daar achter het woord “Veilig” en https.

 

Een veilige website

 

Onveilige website. Een onveilige website is nu nog te herkennen aan een i van informatie in een cirkel. In januari/februari wordt dit een rood hangslotje met het woord “Onveilig”.

 

  Een onveilige website

 

Lees het artikel van Google (Engelstalig).

 

Waarom moet u zich hier druk over maken?

Er zijn twee redenen waarom u zich hier druk over moet maken:

1. mensen willen steeds minder onveilige websites bezoeken;

2. onveilige websites scoren slechter als er in Google naar gezocht wordt.

 

Mensen willen geen onveilige websites

Het is logisch dat websites van banken enz. en webshops in de ogen van de mensen veilig moeten zijn. Dat vindt u zelf waarschijnlijk ook. Maar steeds meer mensen surfen ook via openbare wifi-netwerken. Zoals in stadscentra, op terrassen, in hotels, in bedrijfsverzamelgebouwen, enz. Velen stellen een beveiligde website zeer op prijs.

 

Onderzoek door de ZZP Barometer toont zelfs aan dat 89,9% van de ondernemers zich bewust is van de gevaren van openbare wifinetwerken. 56,0% gebruikt die wifinetwerken net zo goed, terwijl 92,1% veel waarde aan zijn privacy op internet hecht.

 

Bekijk hier het filmpje hoe eenvoudig het is om openbare wifi-netwerken te hacken. Iedereen kan het …

 

U wilt goed scoren in Google

U wilt dat uw website graag gevonden worden op Google. Realiseer u dan dat onveilige websites door Google gestraft worden. Zij zullen minder hoog scoren.

 

Dus wat moet u doen?

Jarenlang was http (hypertext transfer protocol) de standaard. Het is een protocol (een lijst met afspraken) voor webadressen. Er zijn inmiddels allerlei beveiligingsmaatregelen “uitgevonden” om websites veilig te maken: https. Wilt u ook een veilige website? Een website met een groen hangslotje en https, dan heeft u een zogenaamd SSL-certificaat nodig.

 

De update: SSL (https://) is noodzakelijk geworden

Wat is SSL? SSL (Secure Socket Layer) is een protocol, een manier voor het creëren van een versleutelde verbinding tussen een webserver (uw website) en de websitebezoeker. De webserver heeft een SSL-certificaat nodig dat zorgt voor het versleutelen.

 

 

 

 

Er bestaan drie certificaten. Voor de meeste websites volstaat de goedkoopste optie (rond € 10 per jaar). Bij sommige hostingsbedrijven is het zelfs gratis.

 

Uw hostingbedrijf. Informeer bij uw hostingbedrijf welke optie voor u het beste is. Vraag meteen wie het certificaat moet aanvragen, hoe een en ander geïnstalleerd wordt, wie dat dit doet en wat dit kost.

 

Als het niet volledig werkt

Stel, uw hostingprovider heeft voor uw website een SSL-certificaat geregeld. Dan kan het zijn dat uw website toch nog geen https krijgt. Of de homepage krijgt wel een https en andere pagina’s niet. Wellicht dat die pagina’s dan bronnen bevatten (zoals bijvoorbeeld lettertypes en afbeeldingen) die van andere websites af komen die (nog) niet veilig zijn. Uw websitebeheerder moet u hiermee dan verder kunnen helpen.

 

Regel snel een SSL-certificaat voor uw website. Uw website krijgt dan in Google Chrome een groen, veilig hangslotje en u scoort beter in de Google-zoekresultaten. Uw hostingprovider en/of uw websitebeheerder moet u verder kunnen helpen.