U levert een combinatie van goederen én diensten. Wat met de btw?

 

 

Stel, u verkoopt goederen en tegen een vergoeding levert u deze ook door heel Nederland. Hoe zit het dan met de btw? En al helemaal lastig: wat als u met laag én hoog btw-tarief te maken hebt?

 

Onlangs voor de Hoge Raad

Een paar maanden geleden stond de exploitant van de Arena voor de Hoge Raad. Het probleem dat voorlag was al volgt. Is een rondleiding door de Arena met afsluitend een bezoek aan het Ajax-museum, belast met 6% (museumbezoek) of tegen het algemene tarief van 21%?

 

BTW tarieven

Volgens de Hoge Raad is het museumbezoek slechts bedoelt om de rondleiding aantrekkelijk te maken. Het museumbezoek ging op in de tour door het stadion. Daarom is er sprake van één prestatie en geldt nu het 21% tarief. Maar…

 

Maar de Hoge Raad twijfelt en vraagt zich af geen sprake is van een gemengd tarief voor de rondleiding (het hoofdelement) en het museumbezoek (het bijkomend element). Deze vraag heeft men voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie.

 

Nog even de btw-tarieven op een rijtje

We kennen, zoals u wel weet, verschillende btw-tarieven voor het leveren van goederen en/of diensten.

 

• Het algemeen tarief. Dit bedraagt sinds oktober 2012 21% (voorheen 19%).

• Vrijgestelde diensten. Zoals een uitvaart en de kinderopvang.

• Lage tarief. 6% geldt voor bijv. voedingsmiddelen, geneesmiddelen, kunst, antiek en boeken. En ook voor diensten zoals fietsen en fietsen repareren, kapperswerkzaamheden en personenvervoer.

• 0% tarief. Bij export, visvangst, e.d.

 

Let op. Er zijn hier veel uitzonderingen, regels en voorwaarden aan verbonden. Bij twijfel: vraag uw adviseur.

 

Wat als u een combinatie van goederen en diensten levert?

Als een combinatie van goederen als één geheel kan worden gezien, dan berekent u het btw-tarief dat geldt voor het hoofdbestanddeel. Een combinatie wordt als één geheel gezien als:

 

• de gemiddelde consument de combinatie als één geheel ziet;

• u diensten met materialen levert. U gebruikt materialen die deel uitmaken van de dienst. U bent bijvoorbeeld kapper en gebruikt haarverf;

• u goederen levert waaraan ook diensten zijn verricht. U levert een product waaraan een dienst is verbonden, bijvoorbeeld een kachel en u sluit die aan op het rookkanaal.

 

Een aantal voorbeelden

De kapper. De kapper wast en knipt het haar. Hij gebruikt shampoo, maar kan toch 6% btw berekenen. Maar als de kapper daarna ook nog een fles shampoo verkoopt, dan moet hij voor wassen en knippen 6% en voor de verkoop van de shampoo 21% btw berekenen.

 

Bezorgkosten. Er bestelt iemand bij u dvd’s en u rekent bezorgkosten. Dan berekent u over het totaal 21% btw. Als u antiek verkoopt en dit bezorgt, berekent u over het totaal 6%.

 

Kerstpakket of levensmiddelendoos. Alle goederen behouden hun eigen zelfstandigheid; voor elk product moet het btw-tarief apart worden bepaald.

 

Reisbureau. Een reisbureau “verkoopt” een reis en biedt daarbij ook een reisverzekering. Dit wordt gezien als afzonderlijke prestaties, want de reis kan ook zonder een verzekering verkocht worden.

 

Verpakking. U verpak een paar ons M&M’s (6%) en stopt die een plastic pop (21%). De verpakking is meer waard dan de M&M’s… Met noemt dit 'candy novelties' en hiervoor geldt dan als het product minder dan € 1,50 kost, u het 6% tarief kunt toepassen. Boven € 1,50 moet u splitsen als de combinatie als één geheel kan worden gezien. Wilt u dat niet, dan moet u 21% berekenen.

 

De btw-regels zijn niet makkelijk. Zeker niet als er sprake is van een combinatie van goederen en/of diensten. Twijfelt u of het wel altijd goed doet? Neem dan contact op met ons; wij helpen u graag verder.

 

BTW tarieven

BTW tarieven